Wat verwachten wij?

Bij Kindercentrum IKKE denken we dat alle kinderen kunnen leren toneelspelen, zingen en dansen. Als ze hier maar plezier aan beleven. Ieder kind doet dit op zijn of haar eigen niveau en tempo.

De prestatie die wij vragen, moet samengaan met het enthousiaste van de kinderen. Ook voor kinderen met faalangst of hooggevoeligheid kunnen de lessen een positieve bijdrage leveren.

In de lessen spreken wij over "winnen of leren" Je kan jezelf overwinnen of je kan van jezelf leren. Maar je kan nooit iets fout doen. Zonder leren kan je immers nooit winnen. Dus fouten maken is een pré

Daarom starten de productiegroepen met vrije spellessen. Jonge kinderen krijgen enkel de vrije spellessen en bij hen wordt er pas een productie gestart als de docent dit vindt passen bij de groep kinderen van het betreffende seizoen.

In de vrije spellessen worden verschillende toneelstukjes, spelletjes en dansjes geoefend. Dit om kinderen vrijer te laten bewegen en vooral zelfverzekerder te maken. Bij de jonge kinderen zijn dit veel dans, zang en beweegspelletjes. Dit wordt geoefend met de hele groep. En soms  worden deze dansjes of spelletjes aan het einde van de les voorgedaan aan ouders. Ook spelen zij veel beeldende verhalen uit en beweegopdrachten, waarbij de fantasie en expressie voorop staan.

Bij iets oudere kinderen worden er dansjes geoefend, er wordt zangles gegeven aan de hele groep. En er worden korte presentaties geoefend van toneelstukjes of dramaspel in de les. Dit doen de kinderen altijd in groepjes. Soms kunnen zij zich ook voorbereiden thuis op de toneelstukjes. En dit laten we in de les zien aan elkaar.

Bij de daadwerkelijk productie wordt door ons een script en liedjes aangeleverd. Kinderen gaan thuis aan de slag met de teksten en de liedjes. En er wordt iedere week duidelijk aangegeven wat er geoefend moet worden, zodat kinderen voorbereid naar de lessen kunnen komen. Kinderen (en ouders) hebben dit zelf in de hand.

Doordat wij kinderen zelf de verantwoordelijkheid geven (controle) kunnen kinderen met o.a. (faal) angst over kun angsten heen komen. Wij maken ieder seizoen mee dat kinderen die verlegen, hooggevoelig of een vorm van faalangst hebben, uiteindelijk zelfverzekerd en stralend op het podium staan.